‘Missiekritisch’ radio-netwerk voor Leiden

Leiden heeft een eigen portofoonnetwerk. Gijs Buis van Bink Portofoons heeft een radio-netwerk voor de stad opgezet, waarmee Leiden een van de weinige steden in Nederland is met een onafhankelijk en altijd werkend communicatie-net. Het netwerk is dit jaar succesvol getest tijdens Leidens Ontzet.

homepage BINK portofoons

Gijs Buis, oprichter en eigenaar van BINK Portofoons. “We zijn gespecialiseerd in de verkoop en onderhoud van portofoons, portofoon-netwerken, pagers en oproepsystemen voor BHV, industrie, beveiliging, zorg, onderwijs en evenementen. Ik richt me op mijn eigen stad, Leiden. Ik weet wat er speelt, ik ken de mensen, ik zie de uitdagingen en de oplossingen. Communicatie is veel techniek, maar vooral mensenwerk.”
Met het veilige netwerk van Bink Portofoons is er altijd bereik en kan je altijd met elkaar communiceren. Tijdens de optocht en de taptoe tijdens de 3-oktoberfeesten werkte het netwerk voor het eerst. “Vanaf de Hoge Rijndijk tot en met de Haagweg was de verbinding feilloos. We gebruiken een eigen radio-frequentie, met vergunning van Agentschap Telecom. Zo garanderen we altijd goed bereik, zonder storingen. Wij bieden missiekritische communicatie. Overal en altijd bereikbaar.”

Cruijffiaans

Hoe belangrijk is deze zogenoemde missiekritische communicatie? “Pas als je het ziet, dan zie je het”, zegt Buis welhaast Cruijffiaans. De 48-jarige Leidse ondernemer had zijn ‘openbaringsmomentje’ ruim anderhalf jaar geleden. Tijdens het City-pier-City-loop maart vorig jaar zag hij hoe een oudere man onwel werd bij een optocht. “Hij zakte langzaam in elkaar, aan de kant van de weg. Ik liep op hem af. In een ooghoek zag ik een man met een geel hesje in een remote speaker mic praten. Daarna ging het zo snel. Binnen anderhalve minuut stond er een ambulance bij de oudere man. De grijsaard kwam weer bij kennis en ik verwonderde me over de keten van gebeurtenissen die ik zojuist zag: incident, druk op knop, meldkamer, uitruk ambulance, politie gealarmeerd. Bambambam. Zo scherp, zo goed. Indrukwekkend.
Buis ging zich verdiepen in missie-kritische communicatie en vanaf dat moment zag hij het overal. Natuurlijk, de hulpverleners hadden portofoons. Maar ook de stadswachten, beveiligers voor een uitgaansgelegenheid, begeleiders bij een evenement. En de winkelbediende had een oortje, net als de personal coach in de sportschool. En zelfs kwam hij eens een groepje amateur-wielrenners tegen die met elkaar via ‘oortjes’ communiceerden tijdens hun zondagochtendrit door de polders rond Leiden. “Dan zie je het dus. Communicatie is overal.”

Call Now Button