Handhavers in Rotterdam krijgen bodycam

Alle vierhonderd gemeentelijke handhavers in Rotterdam krijgen vanaf 1 januari 2020 een bodycam, meldt de gemeente dinsdag. Het college trekt hier een kwart miljoen euro voor uit. In november deed de gemeente Rotterdam al een proef waarbij vijftig handhavers een bodycam kregen. Aan de hand van deze test zou de gemeente bepalen of de draagbare camera’s onderdeel worden van de standaarduitrusting van haar handhavers.

Uit het onderzoek blijkt dat de bodycams het veiligheidsgevoel van de handhavers vergroten. Volgens de gemeente hebben de minicamera’s een “de-escalerende en dus preventieve werking” in onveilige situaties. De bodycam neemt alleen beelden op indien een situatie op straat escaleert. De handhaver geeft in dit geval eerst een mondelinge waarschuwing, en start daarna de opname. Wel staat de camera altijd stand-by.

bodycam handhaver

De beelden worden met incryptie beveiligd en kunnen niet ter plekke bekeken of verwijderd worden. Ze worden na elke dienst automatisch opgeslagen op een beveiligde server. Rotterdam is een van de eerste gemeenten die bodycams op deze schaal invoert.

BINK Portofoons
info@binkportofoons.nl

(beeld: wikipedia)
Sander Flight

Call Now Button