Alles wat je altijd wilde weten over SMART Portofoons

Wat is precies een SMART Portofoon? Is dat een mobieltje? Of een volwaardige Portofoon? En hoe werkt het? Lees in deze Q&A alles wat je altijd al wilde weten over SMART Portofoons.

Hoe vind ik een Portofoon die meer is dan alleen een spraakapparaat?

Spraakcommunicatie is van vitaal belang in veel banen. Politieagenten, brandweerlieden en werknemers van olieraffinaderijen hebben allemaal elke dag snelle en betrouwbare spraakcommunicatie nodig. Maar ze hebben ook aanvullende informatie nodig, die kan worden aangeleverd als gegevens in de vorm van foto’s, kaarten, afbeeldingen, documenten, video’s, statusinformatie. Tegenwoordig gebruiken ze hiervoor een ander apparaat of verschillende apparaten – niet de gemakkelijkste, meest effectieve of economische manier van werken. Het alternatief? Een een dual-mode portofonie- en breedbandapparaat, dat zowel uiterst betrouwbare spraak- als breedbandgegevens biedt.

Hoe verhouden Portofoons zich tot 4G / 5G-apparaten?

Betrouwbare, veilige groepscommunicatie is het belangrijkste kenmerk van Portofoons waar miljoenen professionals dagelijks op vertrouwen. Radiocommunicatie was oorspronkelijk ontworpen om snel en gemakkelijk met slechts één knop naar een groep mensen te bellen, vandaar de naam “push-to-talk”. Een ander essentieel ontwerp kenmerk is veilige en betrouwbare berichtenuitwisseling op hetzelfde apparaat.

Bovendien moeten professionele apparaten en hun gebruikersinterface gemakkelijk te gebruiken zijn in kritieke situaties, in het donker, zonder naar het scherm te kijken, en met handschoenen aan. Smartphones voldoen niet altijd aan deze eisen. Portofoons en hun audio-kenmerken zijn daarom geoptimaliseerd voor spraakcommunicatie en messaging, terwijl smartphones voor consumenten zijn geoptimaliseerd voor populair consumentengebruik: surfen op internet, sociale media, fotografie en het luisteren naar muziek.

Portofoons zijn ook gebouwd om professioneel gebruik aan te kunnen. Ze zijn robuust en hebben een lange batterijduur. De batterij in professionele Portofoons is ontworpen om minimaal een dienstperiode van acht uur mee te gaan. Bovendien kan de lege batterij worden vervangen. Smartphone-batterijen zijn meestal niet-verwijderbaar.

Een SMART Portofoon is een hybride apparaat. Dat wil zeggen: een Portofoon en ook een smartphone. Het heeft een speciale batterijklep die de IP 65- en 67-classificaties garandeert. De bedrijfstemperatuur is gespecificeerd als -22 tot +55 graden Celsius. Daarentegen is een typische bedrijfstemperatuur voor smartphones voor consumenten +0 tot +35 graden Celsius – en sommige smartphones voor consumenten vermelden niet eens hun IP-beschermings- klasse.

Professionele Portofoons hebben ook speciale functies, zoals bijvoorbeeld ‘man down’ of ‘lone-worker’. Naast het werken in netwerkmodus – aangesloten op het netwerk – kunnen Portofoons ook communiceren in Direct Mode (DMO) – zonder het netwerk. Met andere woorden: gebruikers kunnen met elkaar communiceren, zelfs als er geen netwerk beschikbaar is. Mensen gebruiken meestal DMO wanneer ze zich dicht bij de randen van de netwerkdekking bevinden, in afgelegen gebieden zonder netwerkdekking en bij het betreden van een brandend gebouw. Hoe ver reikt dat? Nou, het DMO-bereik is meestal 3-5 kilometer.

Daarentegen heeft 5G een DMO-type functie genaamd ProSe (Device Proximity Services) waar apparaten kunnen communiceren zonder het netwerk wanneer ze heel dicht bij elkaar zijn, ongeveer 100-300 meter van elkaar verwijderd. 

Waar Portofoons zijn ontworpen voor spraak, zijn smartphones ontworpen voor apps. Dit is hun grote voordeel. Het is echter mogelijk om de data-voordelen van (professionele) apps en Portofoons te combineren, waarbij inzicht in het gewenste gebruik en functionaliteiten kunnen worden geoptimaliseerd.

Motorola vrouw
Hoe los ik de uitdaging van de beperkte datamogelijkheden van Portofoons op?

Eerlijk is eerlijk, standaard PMR-radio’s werken op technologieën en frequenties die geen snelle gegevens kunnen leveren, zoals de huidige consumenten-smartphones dat wel kunnen. De enige realistische manier om deze uitdaging vandaag de dag op te lossen, is een breedbandapparaat te gebruiken.

Wanneer gebruikers zowel een traditionele radio voor spraak nodig hebben als om te profiteren van breedband, zijn er drie opties:

Het dragen van twee afzonderlijke apparaten – een Portofoon en een smartphone.
Het dragen van twee verbonden apparaten – met een externe luidsprekermicrofoon met Portofoon en een smartphone.
Eén apparaat dragen – een hybride, dual-mode apparaat dat een Portofoon en smartphone in één is, zoals de Telox TE590.

smartportofoon Telox TE590 2
Telox TE590

Kan ik een smartapparaat kopen dat ook werkt als een Portofoon?

Als je een slim apparaat wilt dat ook werkt als een Portofoon, zijn er verschillende oplossingen. Ze kunnen er uitzien als een gewone, volledig robuuste smartphone, maar naast de smartphone-mogelijkheden biedt het dezelfde functionaliteit die ooit alleen op Portofoons werd gevonden.

Een fysieke push-to-talk-knop en/of schermpictogram maakt het de gebruiker gemakkelijk om met TETRA-groepen te praten. Het ontwerp van het apparaat maakt het ook comfortabel voor langdurig gebruik. Het grote touchscreen is ideaal voor het versturen van berichten en kan worden gebruikt bij het dragen van handschoenen.

Wat zijn mijn opties als ik slechts één apparaat wil dragen, geen 3-4 verschillende telefoons en radio’s?

Ja, het is mogelijk om alles in één apparaat te krijgen. Maar zorg ervoor dat dit apparaat de vijf belangrijkste vakjes aanvinkt: gebruiksgemak, uitstekende stem, externe PTT, lange batterijduur en robuustheid. De mogelijkheid voor 2 simkaarten (dualsim) is dan ook een voorwaarde om uw privé telefoon te kunnen uitschakelen.

Naast een veelzijdig apparaat heb je ook een ecosysteem nodig dat professionele, veilige en gecertificeerde applicaties levert. Waar kun je anders de apps krijgen die je nodig hebt voor je dagelijkse taken?

Er is een groeiende trend dat professionals smartphones gebruiken om portofonie aan te vullen in hun dagelijkse taken, bijvoorbeeld om te profiteren van breedband en video met hoge resolutie. Een Portofoon en een smartphone werken echter niet echt goed samen: twee verschillende apparaten betekenen verschillende procedures en verschillende functies. Twee apparaten meenemen is ook niet ideaal.

Is er een dual-mode apparaat dat voldoende beveiliging biedt bij verzending via open kanalen?

Consumenten-smartphones staan erom bekend dat ze kwetsbaar zijn. Dus vinden veel professionele organisaties het gebruik van smartphones problematisch. Een betere keuze is een professionele, hybride smartphone die kan profiteren van hoge beveiligingsfuncties en protocollen.

Motorola_smartportofoon_LTE_dualsim_android_Lex_L11_02
LEX L11 van Motorola

De SMART Portofoons voorzien in behoeften van organisaties die geen compromis willen sluiten op het gebied van beveiliging. Conform internationale aanbevelingen maakt het gebruik van de zeer veilige portofonie-standaard en de beste beveiligingspraktijken voor smartphones.

SMART Portofoons hebben verschillende tegenmaatregelen tegen bedreigingen die normaal niet worden aangetroffen op andere smartphones, waaronder:

Applicatiebeheer en ondertekening voor malwarebescherming;
Veilig opstarten voorkomt dat het apparaat wordt gebruikt als er met de bootloader wordt geknoeid;
Enforced SE Linux-modus verbetert de platformintegriteit en sandboxing sinds Android 6;
Controle van debug-functies om misbruik van ontwikkelaarsopties te voorkomen wanneer apparaten in gebruik zijn;
Veilige gegevensopslag: gegevenscodering is altijd ingeschakeld;
Veilige IP-communicatie: VPN staat altijd aan;
Beveilig fysieke interfaces door profielen en accessoires op de witte lijst te zetten.

Naast een beveiligd apparaat moeten organisaties beschikken over voldoende beveiligingsbeleid om applicaties en gebruikerstoegang te beheren.

Omdat professionals waarde hechten aan beveiliging en privacy, moeten hun applicaties worden getest op beveiligingsdreigingen en malwarerisico’s. Apps mogen de missiekritieke PMR-spraak en -gegevens niet breken en omdat betrouwbaarheid en beschikbaarheid een probleem zijn, mogen apps de batterij niet leeg laten lopen tijdens veldwerkzaamheden. Daarom moeten professionele apps grondig worden getest en gecertificeerd.

Caltta_smart_portofoon_LTE_wifi_dual_sim_04
Caltta GH820 LTE

Apps mogen ook niet iets aparts zijn en verschillen van de functies en mogelijkheden van de professionele radio. In plaats daarvan moeten ze met het PMR-apparaat werken en de functies ervan verbeteren om gebruikers meer efficiëntie en veiligheid te bieden.

Door smart roaming regelt de SMART Portofoon automatisch welk netwerk beschikbaar is om over te communiceren LTE / 4G / 5G- als de TETRA-wereld. Deze mogelijkheid vergroot in feite het gebied waarin communicatie beschikbaar is. Ook hoeft de gebruiker niet na te denken of te beslissen welk netwerk hij moet gebruiken, maar kan hij zich gewoon concentreren op de taak die hij moet uitvoeren.

Als ik wil overstappen naar SMART, moet dat dan in een keer?

U kunt profiteren van investeringen die u al in uw digitale Portofoon netwerk heeft gedaan en u hoeft de kans niet te missen om breedbandoplossingen te gebruiken. U kunt TETRA en LTE / 4G / 5G samen gebruiken, waardoor nieuwe multimediaservices en professionele apps sneller, gefaseerd en veiliger in gebruik worden genomen.

Data speelt een steeds belangrijkere rol in de toekomst van bedrijfskritische communicatie. Betere informatie kan professionals helpen betere beslissingen te nemen en hen helpen efficiënter te zijn. Een apparaat dat zowel betrouwbare spraakcommunicatie als moderne smartphonegegevensapps ondersteunt, zou in de toekomst het belangrijkste hulpmiddel van een professional moeten zijn.

Checklist: passen SMART Portofoons wel bij mijn manier van werken?

Groepscommunicatie (ook wel point-to-multipoint-communicatie genoemd). Dit betekent dat een persoon het mobiele apparaat kan gebruiken om te communiceren met een groep of team van mensen zonder ze afzonderlijk te bellen of ze een voor een aan een gesprek toe te voegen.

Push-to-talk (en loslaten om te luisteren). Dit betekent dat een enkele knop of toets op het apparaat de communicatie opent. U hoeft niet te bellen en er is een bijna directe verbinding. Openbare veiligheidsnetwerken zijn gebouwd om dekking te bieden in gebieden waar commerciële mobiele netwerken niet noodzakelijkerwijs bereiken.

Gesloten gebruikersgroepen. Dit betekent dat mensen alleen kunnen communiceren in vooraf gedefinieerde groepen (of teams). Bovendien kunnen alleen geautoriseerde apparaten in het algemeen in het netwerk communiceren en is communicatie gecodeerd en kan deze niet worden afgeluisterd.

Als we kijken naar deze belangrijkste functies of manieren van werken, zijn groepscommunicatie en push-to-talk overal verkrijgbaar in een verscheidenheid aan push-to-talk-apps. Maar hoe zit het met de derde functie? Commerciële netwerken bestrijken grote gebieden, ja, maar wat als het netwerk niet beschikbaar is? Een gewone smartphone ondersteunt geen communicatie van apparaat naar apparaat, maar een dual-mode apparaat biedt directe modus (DMO) via Tetra. Zelfs met de Proximity Services-functie kan een smartphone met zijn kleine uitgangsvermogen rechtstreeks met een ander apparaat communiceren, zonder het netwerk, alleen als ze heel dicht bij elkaar zijn, ongeveer 100-300 meter van elkaar verwijderd. Gesloten gebruikersgroepen en de vertrouwelijkheid van communicatie worden ook niet zo gemakkelijk geleverd, vooral niet in de standaard push-to-talk-apps. Met andere woorden, oplossingen met alleen breedband kunnen nog niet de vier belangrijkste kenmerken van een traditioneel PMR-systeem leveren.

Naar onze pagina over 4G Landelijke Portofoons (LTE)

Waar kunnen wij u mee helpen?

Call Now Button