Meer produceren? Zorg voor betere communicatie

Betere communicatie. Dat is de crux om in de industrie daadwerkelijk een hogere efficiëntie te bereiken, meent Gijs Buis van BINK Portofoons. Hij levert turn-key communicatie-oplossingen gericht op de proces- en maakindustrie. Van portofoonsysteem tot en met Industrie 4.0. “Een mens kun je niet programmeren.”

BINK-Flyer.pdf (424 downloads)

“Smart Industry? Laten we vooral beginnen goed met elkaar te communiceren”, zegt Gijs Buis. De eigenaar van BINK Portofoons weet dat de digitalisering van de automatisering binnen de maakindustrie belangrijk is. Maar hij houdt een stelregel: alles begint bij mensen en hoe die onderling communiceren. En juist in de maakindustrie ziet hij dat er nog een grote uitdaging ligt.

beeld: Scania

BINK Portofoons is gespecialiseerd in bedrijfskritische communicatie. Met jarenlange ervaring in de procesindustrie kent Buis de eisen en wensen binnen de industrie. “Cruciaal is veiligheid. De veiligheid van medewerkers – maar ook het bedrijf en de omgeving van het bedrijf – staat bovenaan. Als het werk niet veilig kan, wordt het werk niet gedaan. Daarnaast zie je dat continuïteit en de borging van processen bedrijfseconomisch centraal staan. Een machine moet draaien, een fabriek moet produceren. Er is flink geïnvesteerd in een machinepark; downtime betekent minder winst. Of misschien wel verlies.”

Operators

Bij het optimaliseren van de bedrijfsprocessen wordt de factor mens nog wel eens vergeten, weet Buis. “Een mens kun je niet programmeren, zoals een machine. Een mens werkt autonoom, maar wel in een geheel. Juist daarom is onderlinge communicatie zo belangrijk: wie doet wat, wie is waar, waarom gebeurt iets wel of niet?”

In de praktijk zie je dat operators naar elkaar toe lopen om het een en ander door te nemen. Of ze bellen elkaar met hun eigen telefoon. En soms wachten ze tot aan de pauze om informatie te delen. “Slechte of te late communicatie is een groot probleem. Het ondermijnt de continuïteit en heeft daarmee direct effect op het proces en dus de uiteindelijke output.”

Koppeling

BINK Portofoons levert communicatie-oplossingen voor de industrie. Zo kunnen medewerkers direct met elkaar overleggen, terwijl ze hun positie bij de machine niet hoeven te verlaten. Belangrijker nog is dat met goede communicatie de relatie tussen ‘kantoor’ en shop floor verbetert. “Onderdeel van Industrie 4.0 is de koppeling tussen ERP en de PLC’s of de Distributed Control Systems. Zeg maar de koppeling tussen de logistieke lijn vanuit de administratie en het kantoor aan de ene kant en ‘de fabriek’ aan de andere kant. Dat zijn nog te vaak verschillende werelden. Als je die werelden bij elkaar brengt, haal je een gigantische efficiëntie-verbetering. Puur en alleen door betere communicatie.”

 

 

 

 

Voordelen goede communicatie
Sneller werken;
Betere verstandhouding onderling;
Contact tussen magazijn, shop floor, controlers en kantoor;
Hogere veiligheid;
Rustiger en efficiëntere fabriek

 

Call Now Button