Een goede radio geeft een positieve doorslag op de hele avond.
Bij het Leidse muziekcentrum Gebr. De Nobel is communicatie onderling essentieel. Daarom hebben ze flink geïnvesteerd in portofoons.
BINK Portofoons installeerde een Kenwood-netwerk in het monumentale pand.
Aan de rand van het centrum van Leiden staat sinds 2014 het belangrijkste poppodium van de Sleutelstad: Gebr. De Nobel. In een oude lompen- en oude metalen opslag danst Leiden en de regio tot in de kleine uurtjes. Het beschermde gemeentelijke monument herbergt twee zalen: eentje voor 200 mensen en eentje voor 800. Gebr. de Nobel heeft nationale topmuzikanten als Blaudzun, De Dijk, Van Dik Hout en De Staat mogen ontvangen. Maar ook internationale sterren als Kim Wilde en bekende DJ’s staan op het podium.
Contact
“Wanneer zijn de portofoons nodig? Eigenlijk al meteen in de middag. Er zijn drie porto’s voor backstage, een per podium voor de stagemanager en een portofoon voor de band.
Als de avond begint zijn op alle werkplekken de radio’s aan: vier bars, twee garderobes en bij de kassa’s. Daarnaast hebben de coördinatoren, beveiligers en servicemedewerkers ook een toestel. De servicemedewerkers helpen het publiek naar de juiste plekken, maar halen ook glazen op, begeleiden de minder validen en controleren de brandgangen. Zij hebben geen vaste plekken en bereikbaarheid is dus extra belangrijk.
Betonnen bak
Gebr. De Nobel heeft een Kenwood repeater staan, geadviseerd door Gijs Buis van BINK Portofoons. De binnenkant van het gebouw is namelijk een grote betonnen bak met veel kamers en veel ‘bewegende mensen’. Als er bijvoorbeeld iets gebeurt in de kleedkamer aan de ene kant en de beveiliging staat aan de andere kant in de stalling, moet er contact zijn. Wij moeten proberen te voorkomen dat hulp te laat is. Zulke calamiteiten zijn er gelukkig niet vaak. Kleine zaken, zoals een biertank die leeg is of een vraag bij de deur, ook dat is communicatie. Er zijn twee kanalen. De beveiliging zit op het ene kanaal en de rest op het andere. Bij calamiteiten kan de beveiliger namelijk op het eigen kanaal ongestoord werken.”
Sleutel
Op veel locaties met portofoons wordt er getraind in portofooncommunicatie, dit zit tegenwoordig ook verwerkt in veel BHV-cursussen. Mensen die niet vaak met een portofoon te maken hebben gaan er soms te gemakkelijk mee om. Ook vrijwilligers worden ingewerkt en krijgen training. Daarnaast hebben ze een keycord met de instructies.
Niet alleen of een portofoon bereik heeft is belangrijk, maar ook het portofoonbeleid van de gebruiker: is het kanaal vrij, hoe luister je uit, laat weten wie je bent en laat weten waar je bent.
Is een portofoon belangrijker dan men denkt? Een goed radio-systeem is een aardige investering, maar het is het dubbel en dwars waard. Als er geen of te weinig communicatie is, krijg je irritaties. Het is gewoon fijner om te werken met goede portofoons. Het maakt werken makkelijker als je geen direct contact hebt.