Communicatie Covid-IC afdeling efficiënt dankzij BINK

Artsen en verpleegkundigen op Intensive Care-afdelingen met Covid-19-patiënten gebruiken portofoons van BINK Portofoons voor de onderlinge communicatie. Vanwege mogelijke overdracht en principes van infectiepreventie is het gebruik van semafoons en mobiele telefoons niet toegestaan op de afdelingen. Het LUMC vond een oplossing met portofoons.

Communicatie op de afdeling, bijvoorbeeld een verpleegster die een arts zoekt, is moeilijk op een Intensive Care-afdelingen met Covid-19-patiënten Daarnaast is de communicatie vanuit de quarantainezone met de rest van het ziekenhuis soms lastig. Consulenten kunnen de artsen in het cohort niet gemakkelijk bereiken en vice versa. Zelfs het regelen van een CT-scan een obstakel, omdat artsen misschien niet gemakkelijk kunnen communiceren met de afdeling radiologie of een computerwerkstation in de cohorten kunnen gebruiken.

Kraag

Om het communicatiegemak te vergroten en de werkdruk te verlagen, werd een ICU-commandocentrum geïmplementeerd. Belangrijk onderdeel van het commandocentrum waren portofoons. Van het Leidse BINK Portofoons werden vijfentwintig toestellen gehuurd. Voordat artsen hun dienst beginnen, pakken ze zo’n portofoon en laten ze hun piepers achter in het commandocentrum. De radio kan onder de PBM-jas worden gedragen, bevestigd aan de riem of een zak, terwijl de microfoon efficiënt aan de kraag wordt vastgeklikt. Op die manier is de microfoon gemakkelijk te bereiken om berichten te versturen. Voor het ontvangen van berichten wordt een oortje aangesloten op de radio. Voor de communicatie kunnen één of meerdere kanalen worden gebruikt, afhankelijk van het aantal Covid-patiënten dat is opgenomen op de IC en het beschikbare personeel.

Beschikbaar

Om effectieve communicatie te garanderen, wordt radio-etiquette toegepast, waaronder het gebruik van bevestigende taal en algemene codewoorden, zoals ‘over’ en ‘out’. De medische studenten van het commandocentrum zorgen voor het schoonmaken en opladen van alle radio’s. De portofoons hebben gezorgd voor een effectieve, gebruiksvriendelijke, hygiënische en snelle manier van communiceren.

Wanneer een arts wordt opgeroepen, bijvoorbeeld om medische resultaten te bespreken, verzamelt een medische student die de telefoon opneemt alle informatie en kiest er vervolgens voor om de boodschap rechtstreeks over de radio over te brengen of op te schrijven voor een geschikter moment. Daarnaast gebruikt de arts de portofoon om scans, voedingssondes, ingepakte cellen en andere acties of procedures die door medische studenten kunnen worden beheerd aan te sturen. Door het uitvoeren van deze taken wordt de tijd die aan de administratie wordt besteed aanzienlijk verkort en de werkdruk voor IC-artsen verminderd.

Het commandocentrum is van grote toegevoegde waarde gebleken voor het LUMC. Door het gebruik van portofoons zijn artsen beter bereikbaar voor elkaar, het verplegend personeel en collega’s buiten de IC. Bovendien hoeven artsen niet veel administratieve taken uit te voeren, waardoor de artsen echt meer tijd beschikbaar hebben voor patiëntenzorg.

 

Call Now Button