Negen tips voor duidelijke BHV-communicatie

Goede en duidelijke communicatie is cruciaal voor een BHV’er. Daarom is het belangrijk om je aan een aantal regels te houden om de communicatie duidelijk en vlot te laten verlopen. In deze handleiding negen tips voor etherdiscipline.

Voor een BHV’er is de Portofoon misschien wel het belangrijkste hulpmiddel ten tijde van crisis. Maar je gebruikt niet dagelijks zo’n Portofoon. Gelukkig trainen veel BHV’ers in het gebruik van hun communicatiemiddelen. Toch is het handig om een checklist bij de hand te hebben. Een kleine handleiding:

1. Zendt alleen als het noodzakelijk is. Een Portofoon is geen speelgoed. Een Portofoon is zeker geen telefoon.

2. Luister of het net vrij is voordat men gaat spreken. Op het moment dat iemand een spreeksleutel indrukt, kunnen andere niet spreken. En als een ander spreekt, kan jij niet spreken. Wacht dus je beurt af.

3. Wacht 2 seconden met spreken na het indrukken van de zendknop. Bij professionele apparatuur is er vrijwel direct een verbinding, maar de ontvanger is vaak nog niet helemaal klaar om een bericht te horen. Dus druk de zendknop in, wacht heel even en spreek. Begin met de naam of call-sign van diegene die je aanspreekt of gebruik “voor allen”

4. Houd de zendknop ingedrukt tijdens het spreken. Pas loslaten na “over” of “uit”. De ontvanger weet zo zeker dat je klaar bent met je bericht. En de ontvanger kan niet spreken zolang jij de zendknop ingedrukt houdt. Dus een duidelijk manier van communicatie.

5. Berichten dienen zo kort mogelijk te zijn. Als er een calamiteit is, werkt breedsprakigheid niet goed. Zeg wat je moet zeggen en houdt de lijn weer vrij voor anderen.

6. Herhaal het bericht wat je ontvangt. Zo weet iedereen dat het bericht ook juist is overgekomen.

7. Spreek rustig en duidelijk. Een calamiteit is al hectisch genoeg. Met rust en kalmte red je levens.

8. Wacht met beantwoorden totdat de berichtgever het woord OVER heeft gezegd. Wacht op je beurt. Nogmaals: duidelijk communiceren is een must

9. Alleen een lid van het commandoteam sluit een gesprek af met het woord UIT. En pas dan is het klaar.

Nuttig verhaal maar wil je meer informatie? Download onze instructiekaart gebruik Portofoons voor een volledig overzicht

Call Now Button