Vergunning of niet?

Mag iedereen zomaar zenden in Nederland? Soms wel en soms niet. Voor sommige Portofoons heb je een plekje nodig op de ‘radio-band’. Dan mag je op een frequentie met bijvoorbeeld Portofoons met elkaar communiceren. Andere porto’s hebben geen frequentieruimte nodig. Dat is zogenaamde vergunningsvrije apparatuur. En soms is registreren genoeg. Hier een overzicht.

Waar heb je een vergunning voor nodig?

Marifoons en overige maritieme communicatieapparatuur;
Amateurradio;
Uitzenden radio en televisie;
Mobiele communicatie en evenementen;
Straalverbindingen;
Luchtvaart;
Satellieten;
Experimenteren;
Radarsystemen.

Voor satellieten, marifoons en amateurradio moet je je ook nog registreren bij Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (voorheen Agentschap Telecom). Hoe dat aanvragen van een vergunning en een registratie moet? Wij helpen graag.
Wil je zelf aan de slag? Hier vindt je onze download pagina waar je de formulieren kunt vinden.

Waar heb je geen vergunning voor nodig?

In Nederland kunt u een aantal frequenties vergunningvrij gebruiken. Daarvoor geldt geen meldings- of registratieplicht. Bijvoorbeeld afstandsbedieningen voor autosloten, contactloos betalen, draadloze weerstations, de meeste drones, LoRa, bluetooth, wifi of draadloze telefonie werken op deze frequenties. In het algemeen gaat het om apparatuur met beperkte zendvermogens, waarmee u korte afstanden overbrugt.

De bekendste is misschien wel ‘het bakkie‘, waarmee je op de 27 MHz-frequentieband met elkaar kan communiceren. Vroeger was dat heel populair en vandaag de dag zijn er nog steeds hobbyisten mee bezig.

Als het gaat om portofonie, dan is UHF-radioapparatuur in de frequentieband 446 Mhz ook vergunningsvrij. Hiermee kan je communiceren met Portofoons op korte afstanden. Handig hiervoor zijn bijvoorbeeld deze toestellen van Kenwood, Motorola, Hytera en Midlands.

Beeld wikipedia, Maurits90

Stel je vraag hier
Voornaam
Achternaam
E-mail
Bericht
Het formulier is met succes verzonden!
Er waren wat fouten bij het verzenden van het formulier. Controleer nogmaals alle formuliervelden.

Wil je meer weten over Licentievrije Portofoons? Kijk dan eens naar dit overzicht
Nieuwsgierig naar POC Portofoons? Hier is de uitleg

Call Now Button