Inbouw Marifoon

Inbouw Marifoons


De vaste Marifoon behoort tot de basisuitrusting van schepen. Het wordt gebruikt voor de communicatie tussen schepen onderling of met een walstation, zoals een brug, sluis of verkeerspost. Aangesloten op het 12-volt boordnet en op een goed gepositioneerde Marifoon antenne is dit een must have voor ieder (zeewaardig) schip.

Touch sceen Himunication
Combimarifoon en DSC

Een Combimarifoon heeft twee standen. Binnenwater & op zee. In de stand op binnenwateren zendt de Marifoon met laag vermogen (max 1 watt) en zendt de Combimarifoon de ATIS-code uit (identificatiecode).
Op zee zendt de Marifoon op hoger vermogen (max 25 watt) en kunt u gebruik maken van het digitale DSC-oproepsysteem.

Hoe hoger de antenne, hoe grotere het bereik van de Marifoon. De hoogte van de antenne is max 12 mtr op binnenwater. Op zee is er geen maximumhoogte. Als u van plan bent om één Marifoon aan boord te nemen adviseren wij altijd om te kiezen voor een vaste Marifoon met een vaste antenne in plaats van een hand Marifoon. Inbouw Marifoons hebben meer vermogen (groter bereik), betere audio en zijn luxer uitgevoerd (meer functies). Deze zijn bijvoorbeeld ook goed te combineren met oproepsystemen.

Imperial button voor superyachts.
Een keuze in leer & tailer made gravering.

Inbouw Marifoons hebben een aparte accu nodig, maar staan via NMEA in verbinding met de rest van de boordapparatuur. Zo sluit u bijvoorbeeld een externe GPS- of AIS-ontvanger aan of creëert u extra Marifoonstations aan boord met losse handsets.

De meeste Marifoons zijn uitgerust met interne GPS. Deze GPS wordt gebruikt door de DSC-module. Bij het uitzenden van bijvoorbeeld een noodbericht wordt ook direct de positie van het schip meegezonden. Bij een stalen of aluminium schip wordt vaak een externe GPS-bron geplaatst voor een gegarandeerde werking.

TWEEDE bediening

Bij een aantal Marifoons is het mogelijk om een tweede bediening aan te sluiten. Dat kan zowel bedraad als draadloos. Een extra handset in de kuip kan ervoor zorgen dat u dezelfde goede ontvangst hebt als op de vaste Marifoon binnen en snel kunt reageren zonder de bediening van uw schip uit het oog te verliezen. Verdere communicatie aan boord (en reddingsvlot) kunt u goed af met Portofoons (draagbare Marifoon) en tussen wal en schip gebruikt u uw GSM.

AIS

Automatic Identifictation System is een systeem dat de veiligheid verhoogt van de scheepvaart. het doel van AIS is om goede communicatie tussen schippers en tussen schippers en verkeersposten mogelijk te maken. Het AIS-systeem zendt automatisch de identiteit en de positie van een schip via een marifoonkanaal uit (transponder).
Hierdoor kunt u rechtstreeks contact opnemen met een AIS-target op uw display via een direct DSC-bericht. Ook kunnen deze Marifoons zo worden ingesteld dat ze alarm geven als er een AIS-target te dicht in de buurt komt.

AIS-gegevens kunnen ook worden doorgegeven naar andere apparatuur – zoals een plotter – waardoor je op het scherm de exacte locatie ziet op een elektronische waterkaart.

Stappenplan

Wat U moet doen voordat u een Marifoon mag gebruiken, door Rijksdienst Digitale Infrastructuur (voormalig Agentschap Telecom)

BINK specialist in ICOM, Cobra , Simrad, Garmin, Standard Horizon, Raymarine, Stabo, Himunication & Midland Marifoons

Call Now Button