Marifoons

MarifoonsSOLAS / Safety of life at sea

De Marifoon is een zendontvanger voor gebruik in de maritieme communicatie en nautisch berichtenverkeer over korte afstand. Voor het gebruik is een certificaat vereist. U ontvangt na het behalen van ten minste het basiscertificaat Marifonie een ATIS-code. Deze identificatiecode wordt vervolgens in uw zendaparatuur geprogrammeerd.
Voor pleziervaartuigen tot 20 meter mag u een draagbare Marifoon (portofoon of handheld) op Nederlandse binnenwateren gebruiken. Voor pleziervaartuigen langer dan 20 meter is een vaste Marifoon verplicht.
Tegenwoordig mag men ook een maritieme VHF-Portofoon gebruiken in plaats van een Marifoon. Afhankelijk van de lengte van het schip kan het voorkomen dat u minimaal twee ATEX-portofoons aan boord dient te hebben. Zo kunnen brandweerlieden of BHV-medewerkers veilig met elkaar communiceren. ATEX-portofoons zijn geschikt voor gebruik in explosiegevaarlijke omgevingen.

Op de grote rivieren in Nederland hebben grotere schepen de verplichting om minimaal twee marifoons aan boord te gebruiken; een voor het onderling verkeer en een voor het blokkanaal (VHF-marifoon-frequentie, kanaal 10 ). Sluis- en brugwachters verwachten ook dat er op de Marifoon wordt uitgeluisterd.

Range ICOM Marine communication
Voordelen Marifonie

– Het perfecte noodhulpmiddel op het water;
– Vaar je op ruimer binnenwater of op zee, kun je via de Marifoon met één druk op de knop contact opnemen met het kustwachtcentrum;
– Weeralarm, weerswaarschuwingen komen automatisch binnen;
– Vaar je op binnenwateren? De grote schepen bij jou in de buurt zijn allemaal bereikbaar;
– Op drukke kruispunten zijn verkeersposten, advies bij oversteken krijg je bij hen;
– Ben je in het bezit van een Marifoon cerificaat? dan mag je AIS aanschaffen.

Nadelen Marifonie

– Jaarlijkse kosten voor gebruik frequentieruimten (gaan naar Rijksinspectie Digitale Infrastructuur);
– Er moet altijd iemand aan boord zijn met een bedieningscertificaat Marifonie.
– Aan het varen? Marifoon staat altijd AAN

BINK specialist in ICOM, Cobra , Simrad, Garmin, Standard Horizon, Raymarine, Stabo, Himunication & Midland Marifoons

Call Now Button